# Counting Coins — Let's Practice!

Rating

Ø 3.3 / 4 ratings
The authors
Team Digital

## Counting Coins – Introduction

Get ready because today we're going to practice counting coins! Counting coins helps us understand the value of money and improve our math skills. Ready? Let's go!

## What Does it Mean to Count Coins?

Counting coins means adding up the value of different coins to find the total amount of money.

## Counting Coins – Step by Step

We'll calculate the total value of different sets of coins, it is important that you identify the value of coins accurately. Notice the patterns as we add the values of quarters, dimes, nickels, and pennies.

### Example 1: Counting Mixed Coins

Let's start by calculating the total value of these coins.

Coins:

• Two quarters (25 cents each)
• Three dimes (10 cents each)
• One nickel (5 cents)
• Three pennies (1 cent each)

Calculation:

• Quarters: 25 + 25 = 50 cents
• Dimes: 10 + 10 + 10 = 30 cents
• Nickel: 5 cents
• Pennies: 1 + 1 + 1 = 3 cents

Total Value:

• 50 + 30 + 5 + 3 = 88 cents

Did you also get 88 cents? Great job!

### Example 2: Counting More Coins

Let's tackle the next problem! What total do these coins represent?

Coins:

• Four quarters (25 cents each)
• One dime (10 cents)
• Two nickels (5 cents each)
• Five pennies (1 cent each)

Calculation:

• Quarters: 25 + 25 + 25 + 25 = 100 cents
• Dime: 10 cents
• Nickels: 5 + 5 = 10 cents
• Pennies: 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5 cents

Total Value:

• 100 + 10 + 10 + 5 = 125 cents or $1.25 Did you also get$1.25? Awesome!

### Example 3: Counting Even More Coins

Let's tackle one last problem! What total do these coins represent?

Coins:

• Three quarters (25 cents each)
• Three dimes (10 cents each)
• Four nickels (5 cents each)
• Two pennies (1 cent each)

Calculation:

• Quarters: 25 + 25 + 25 = 75 cents
• Dimes: 10 + 10 + 10 = 30 cents
• Nickels: 5 + 5 + 5 + 5 = 20 cents
• Pennies: 1 + 1 = 2 cents

Total Value:

• 75 + 30 + 20 + 2 = 127 cents or $1.27 Did you also get$1.27? Fantastic!

## Counting Coins – Practice

Now, let's practice counting coins with some more examples.

How much is two quarters and three dimes?
How much is one quarter, two nickels, and four pennies?
How much is three quarters and one nickel?

## Counting Coins – Summary

Key Learnings from this Text:

• Counting coins means adding up the value of different coins to find the total amount of money.
• Use visuals like a coin chart to help see the patterns in counting coins.
• Practice counting slowly first, then try doing it faster with different sets of coins.

Keep practicing counting coins to become a math whiz! Check out more fun activities and exercises on our website, such as adding coins, learn more about the dollar, or making change.

## Counting Coins – Frequently Asked Questions

What is the value of a quarter?
How many dimes make a dollar?
What is the value of a nickel?
How many pennies make a dollar?
Can I practice counting coins with real money?
What should I do if I make a mistake while counting coins?
How can I make counting coins more fun?
What comes after counting the value of the coins?
How can I check if I counted the coins correctly?
Where can I find more counting coin activities?

### TranscriptCounting Coins — Let's Practice!

Razzi says get these items ready, because today we're going to practice counting coins! It's time to begin! Let's calculate the total value of these coins shown! Pause the video to work on the problem, and press play when you are ready to see the solution! There are two quarters which are twenty-five cents each, three dimes which are ten cents each, one nickel which is five cents, and three pennies which are one cent each. The total value is eighty-eight cents! Did you also get this? Let's tackle the next problem! What total do these coins represent? Pause the video to work on the problem, and press play when you are ready to see the solution! There are four quarters which are twenty-five cents each, one dime which is ten cents, two nickels which are five cents each, and five pennies which are one cent each. The total value is one hundred twenty fives cents or one dollar and twenty-five cents. Did you also get this? Let's tackle one last problem! What total do these coins represent? Pause the video to work on the problem, and press play when you are ready to see the solution! There are three quarters which are twenty-five cents each, three dimes which are ten cents each, four nickels which are five cents each, and two pennies which are one cent each. The total value is one hundred and twenty-seven cents or one dollar and twenty-seven cents! Did you also get this? Razzi had so much fun practicing with you today! See you next time!

1 comment
1 comment
1. cool

From Lucas Scott Kerley, 8 months ago

## Counting Coins — Let's Practice! exercise

Would you like to apply the knowledge you’ve learned? You can review and practice it with the tasks for the video Counting Coins — Let's Practice!.
• ### Find the name and value of each coin.

Hints

A penny is copper colored.

Look at the picture to find the value of each coin.

A nickel, dime, and quarter are all silver colored. Of the silver coins, a dime is the smallest, a nickel is the middle size, and the quarter is the largest.

Solution

Here are the coins in value from least to greatest:

• A penny is worth .
• A nickel is worth .
• A dime is worth 10¢.
• A quarter is worth 25¢.

• ### Count the total value of a group of coins.

Hints

The coins are in order from greatest to least value! Count the quarters first, then the dimes, then the nickels, and finally the pennies.

Use this chart to help you remember the value of each coin.

Start by counting the two quarters. They are each worth 25¢. So, 25¢ + 25¢ = 50¢. Now, add up the value of the rest of the coins.

It is helpful to write down the value of each coin on a piece of paper, then add them all together.

Solution

When you count coins, begin with the greatest value coin:

• Two quarters are worth 25¢ + 25¢, which equals 50¢.
• A dime is worth 10¢, so when we add that to the quarters, 50¢ + 10¢ = 60¢.
• Two nickels are worth 5¢ + 5¢, which equals 10¢. So when we add 10¢ to the 60¢ from the quarters and dimes, 60¢ + 10¢ = 70¢.
• Finally, count up 1¢ for each of the three pennies: 71¢, 72¢, 73¢.
The total value of the group of coins is 73¢.

• ### Find the value of a group of coins.

Hints

Get out a piece of paper and a pencil. Write down the value of each coin you see in the group. Then, add them all together to find that group's total value.

Remember, 100¢ is the same thing as $1.00. If you have over 100¢, you can write the value using cents or dollars. Did you forget the value of each coin? Use the chart to help you. Solution Here are the total values of each group of coins: • The group with 3 quarters, 4 dimes, 2 nickels, and 1 penny is worth 25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 5¢ + 5¢ + 1¢ = 126¢ or$1.26.
• The group with 4 quarters, 3 dimes, 2 nickels, and 3 pennies is worth 25¢ + 25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 5¢ + 5¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ = 143¢ or $1.43. • The group with 3 quarters, 4 dimes, and 4 pennies is worth 25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ = 119¢ or$1.19.
• The group with 5 quarters, 4 dimes, 1 nickel, and 2 pennies is worth 25¢ + 25¢ + 25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 5¢ + 1¢ + 1¢ = 172¢ or $1.72. • There are no groups of coins worth 162¢ or$1.62.
• ### Count and order the groups of coins.

Hints

When counting coins, count the greatest value coins first: quarters, dimes, nickels, and then pennies.

Get a pencil and paper! Write the value of each coin down and add them together.

Did you forget the value of the coins? Take a look at this chart to help.

Solution

After adding to find the total value of coins in each group, the groups should have been arranged from least to greatest in the order shown in the image.

• 2 quarters, 3 dimes, 1 nickel, and 9 pennies = 94¢
• 3 quarters, 2 dimes, 4 nickels, and 3 pennies = 118¢ or $1.18 • 4 quarters, 2 dimes, 2 nickels, and 5 pennies = 135¢ or$1.35
• 5 quarters, 4 dimes, 2 nickels, and 7 pennies = 182¢ or $1.82 • ### Count a group of mixed coins. Hints The coins are in order from the greatest to the least value. There are 2 correct answers. These are quarters. They are each worth 25¢. These are dimes. They are each worth 10¢. These are nickels. They are each worth 5¢. These are pennies. They are each worth 1¢. Solution Both options A and D have a total value of 107¢ or$\$1.07$. Option B has a value of 117¢ or $\$1.17$and option C has a value of 95¢. • ### Can you find the coins with the same value? Hints Remember, when you have 100¢, that equals$1.00.

Count like coins together. Write down the value of each quarter, dime, nickel, and penny. Then, add them together.

The total value of Razzi's coins is 153¢ or $1.53¢. Options A, B, and C also total 153¢ or$1.53:
• Option A: 25¢ + 25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 10¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ = 153¢ or $1.53. • Option B: 25¢ + 25¢ + 25¢ + 25¢ + 25¢ + 10¢ + 10¢ + 5¢ + 1¢ + 1¢ + 1¢ = 153¢ or$1.53.